Is SAP EWM geschikt voor kleine en middel grote distributiecentra?

SAP EWM (Extended Warehouse Management) is een krachtige magazijnbeheeroplossing die is ontworpen om de logistieke processen van bedrijven te optimaliseren. Het biedt realtime zichtbaarheid in voorraadbeheer en verhoogt de efficiëntie door gebruik te maken van technologieën zoals machine learning, Radio Frequency scanning en RFID.

Als eigenaar of manager van een klein tot middelgroot magazijn, vraagt u zich misschien af of SAP EWM de juiste keuze is voor u.

In de afgelopen jaren heeft ons team EWM-oplossingen geïmplementeerd in magazijnen van alle formaten, variërend van kleine magazijnen tot enorme retail DC's met meer dan 100.000 palletplaatsen. Op basis van onze ervaring durven we te zeggen dat elk magazijn, groot of klein, baat kan hebben bij het draaien van EWM.

In deze blog zullen we uitleggen waarom en hoe.

Onlangs hebben we een verschuiving opgemerkt in het type bedrijven dat EWM-oplossingen implementeert. Met de introductie van S/4HANA en de "embedded" implementatieoptie van EWM, krijgen alle bedrijven die SAP gebruiken automatisch de basisversie van de EWM-module tot hun beschikking. Dit maakt het aantrekkelijk voor bedrijven met magazijnen van alle formaten om EWM te implementeren en te profiteren van de voordelen van geavanceerde magazijnbeheerfunctionaliteit.

Tegelijkertijd hebben we bij meerdere implementatieprojecten ervaren dat kleinere magazijnen verschillende operationele dynamieken en overwegingen hebben.

Hieronder staan de top 4 vragen die we zijn tegengekomen.

Wat zijn de voordelen van een Warehouse Management System (WMS)?

 • Verbeterde efficiëntie: een WMS stelt u in staat om het magazijnbeheerproces te automatiseren en te stroomlijnen, waardoor de productiviteit en efficiëntie van het personeel verbeteren.
 • Verbeterd voorraadbeheer: Het systeem biedt realtime zichtbaarheid in de status van de voorraad, waardoor bedrijven betere beslissingen kunnen nemen over voorraad aanvulling en beweging.
 • Toegenomen nauwkeurigheid: Door een WMS te gebruiken worden handmatige fouten geminimaliseerd en wordt het risico op menselijke fouten in het magazijnbeheerproces verminderd.
 • Verbeterde klantenservice: Het systeem biedt realtime zichtbaarheid in de locatie en beschikbaarheid van de voorraad, waardoor bedrijven hun klanten beter kunnen informeren over levertijden.
 • Kosteneffectiviteit: Een WMS maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals RFID en automatisering, waardoor bedrijven hun magazijnbeheerprocessen kunnen stroomlijnen en kosten kunnen besparen.

Kan ik mijn processen eenvoudig en lean houden?

Hoewel SAP EWM complexe magazijnprocessen aankan, is het systeem modulair en kan het ook geconfigureerd worden voor basisprocessen.

Bijvoorbeeld, geavanceerde opslag- en opslagstrategieën kunnen geconfigureerd en toegepast worden. Echter, EWM kan ook geconfigureerd worden zodat de magazijnmedewerkers zelf de optimale opslaglocaties kunnen bepalen.

Dit is slechts één voorbeeld van de flexibiliteit binnen EWM, en het is belangrijk om een ​​opzet te definiëren die "fit for purpose" is voor uw magazijn.

Onder begeleiding van onze consultants kan het juiste compromis worden gevonden zodat u kunt profiteren van de voordelen van een WMS zonder de zaken onnodig te compliceren en administratieve taken toe te voegen.

Is handling unit management verplicht?

Een van de kenmerken van SAP EWM is de functionaliteit voor handling unit management, waarmee materialen gegroepeerd kunnen worden voor transport of opslag. Hoewel dit nuttig kan zijn voor sommige magazijnen, zijn er redenen waarom kleine magazijnen mogelijk beter af zijn zonder handling units in SAP EWM.

 • Kleine hoeveelheden: Bij het werken met kleine hoeveelheden in opslag hebben handling units beperkte toegevoegde waarde en kunnen ze complexiteit met zich meebrengen.
 • Verhoogde efficiëntie: Zonder handling units kan het proces van ontvangst en opslag van goederen sneller en soepeler verlopen omdat er geen handling units hoeven te worden gecreëerd.
 • Verminderde complexiteit: Handling units kunnen complexiteit toevoegen aan magazijnprocessen, waarbij extra stappen nodig zijn voor het verpakken en uitpakken van goederen. Werken zonder handling units kan processen vereenvoudigen.

De kracht van SAP EWM is dat het systeem geconfigureerd kan worden om te werken met en zonder handling units. We hebben zelfs EWM geïmplementeerd in magazijnen die een combinatie van beide gebruiken. In dit geval worden handling units intern niet gebruikt, maar in het uitgaande proces worden handling units gebruikt om pakketten te registreren die nodig zijn voor het transport.

Uiteindelijk is het al dan niet gebruiken van handling units een beslissing die per geval moet worden genomen, en onze experts kunnen advies op maat bieden wat het beste past bij uw magazijn.

SAP EWM ondersteunt al uw magazijnprocessen met en zonder het gebruik van scanners. Het gebruik van RF-scanners in uw magazijn kan echter verschillende voordelen bieden, waaronder:

 • Verbeterde nauwkeurigheid: Met behulp van RF-scanners kunnen magazijnmedewerkers nauwkeuriger werken bij het ontvangen, verzenden, tellen en verplaatsen van goederen. Het systeem registreert alle bewegingen direct bij het scannen en kan foutmeldingen geven bij onjuiste acties.
 • Efficiëntere processen: RF-scanners kunnen processen binnen het magazijn efficiënter maken, waardoor de productiviteit wordt verhoogd en de doorlooptijden worden verkort. Er is geen behoefte meer aan papieren registratie en aparte gegevensinvoer in het systeem.
 • Real-time informatie: RF-scanners kunnen real-time informatie bijhouden over voorraadniveaus, locaties en orderstatussen, waardoor magazijnmedewerkers sneller en efficiënter kunnen werken zonder voortdurend naar hun werkstations te hoeven lopen. De uitgevoerde acties zijn ook direct beschikbaar voor de rest van het bedrijf.
 • Verbeterde traceerbaarheid: RF-scanners kunnen elke beweging van een item binnen het magazijn nauwkeurig volgen, waardoor de traceerbaarheid van goederen wordt verbeterd.
 • Toegenomen klanttevredenheid: Met de nauwkeurigheid en efficiëntie die RF-scanners bieden, kunnen bestellingen sneller en nauwkeuriger worden verwerkt, wat kan leiden tot een hogere klanttevredenheid.

Kortom, werken met RF-scanners kan leiden tot efficiëntere en productievere magazijnoperaties.

Let op: als u besluit RF-apparatuur te gebruiken voor SAP EWM, is het werken met barcode labels voor producten en locaties essentieel. Het werken met barcode labels is daarom een belangrijk onderdeel van het gebruik van RF-apparatuur in combinatie met SAP EWM.

Conclusie

In onze ervaring is SAP S/4HANA EWM een slimme keuze voor kleine logistieke bedrijven die willen groeien en concurrerend willen blijven in een snel veranderende zakelijke omgeving. Het systeem biedt een flexibele en effectieve oplossing om magazijnbeheerprocessen te verbeteren en te optimaliseren zonder extra complexiteit of licentiekosten toe te voegen.

Geïnteresseerd om het gesprek voort te zetten?

Met onze bewezen staat van dienst en expertise is insideSCM het juiste adviesbureau om u te helpen uw magazijnoperaties te optimaliseren.

We hebben uitgebreide ervaring in het succesvol implementeren van SAP EWM voor kleine en middelgrote magazijnen in de afgelopen jaren. Ons team van experts heeft een diep inzicht in de unieke behoeften en uitdagingen waarmee deze bedrijven worden geconfronteerd en kan op maat gemaakte oplossingen bieden om deze aan te pakken.

Overschakelen naar SAP S/4HANA?

Natuurlijk staat u er niet alleen voor. insideSCM biedt begeleiding en advies. Wilt u weten hoe u een soepele overgang naar SAP S/4HANA kunt garanderen? En hoe insideSCM uw middelgrote magazijn kan helpen? Neem dan contact met ons op!

Contact

Heeft u een vraag over onze diensten? Bent u geïnteresseerd in een samenwerking? Of wilt u graag ons team versterken? Neem dan contact op met het aangegeven formulier. Wij zullen dan zo snel mogelijk terugkomen op uw vraag.

E-mail ons

info@insidescm.com

Bezoek ons

Coltbaan 1-19 | 3439 NG Nieuwegein | Nederland

Openingstijden

Ma - Vr | 09:00 - 18:00